WELKE INGREPEN

 

OPERATIES VAN DE DIKKE DARM EN ENDELDARM

De meeste operaties die wij verrichten met het robotinstrument zijn operaties waarbij we de endeldarm geheel of gedeeltelijk verwijderen of waarbij de dikke darm voor een deel verwijderd wordt. In de meeste gevallen is dat wegens dikke darm of endeldarm kanker, maar er zijn ook andere redenen voor dit soort operaties: divertikelziekte (uitstulpingen van de dikke darm), de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

INFORMATIE OPERATIES DIKKE DARMKANKER IN HET AMPHIA

GEGEVENS EN RESULTATEN VAN COLORECTALE CHIRURGIE (DARMKANKER CHIRURGIE)

CONTROLE VAN DE DOORBLOEDING VAN DE DARM TIJDENS DE OPERATIE

OPERATIES VAN HET PANCREAS (DE ALVLEESKLIER)

De alvleesklier is een orgaan dat verborgen achter de buikholte ligt verscholen en dat omringd wordt door verschillende andere organen en belangrijke structuren zoals bloedvaten. Om schade aan deze omringende organen te voorkomen moet heel nauwkeurig geopereerd worden. Dat is de reden dat de meeste patiënten wereldwijd nog een open operatie ondergaan. Dankzij het robotinstrument kunnen de chirurgen van het Amphia dit soort operaties ook laparoscopisch (op de kijkoperatie manier) doen.

 

MIDDENRIFBREUK EN ANTI-MAAGZUUR OPERATIES

Middenrif breuk of hiatus hernia operaties zijn berucht ervoor dat het probleem terug kan keren (een recidief). Er wordt wel gezegd dat dit in 1 van de 4 operaties gebeurt. Met het robotinstrument kunnen we heel nauwkeurig hechten waardoor we verwachten minder kans op een recidief te hebben .

 

BIJNIER OPERATIES

Bijnier operaties met het robotinstrument kunnen heel nauwkeurig worden uitgevoerd. Hierdoor kunnen allerlei afwijkingen van de bijnieren die niet met kijkoperaties werden verricht, nu toch laparoscopisch worden gedaan. VIDEO RECHTER BIJNIER OPERATIE

SCHILDKLIEROPERATIES

In april 2019 zijn we na uitvoerige voorbereidingen begonnen met schildklieroperaties met behulp van de robot. Terwijl in Azië schildklieroperaties vaak worden uitgevoerd met de robot, is dat in de westerse wereld en met name Europa nog uitzonderlijk. In Nederland is het Amphia als tweede centrum gestart, in goed overleg met de schildklierchirurgen van het UMCU in Utrecht die tot nog toe en al lange tijd als enigen in Nederland schildklieroperaties met de robot uitvoeren. Deze manier van opereren is lang niet voor iedere patiënt geschikt.

Het belangrijkste voordeel van een ingreep met de robot is het ontbreken van een litteken in de hals. Verder wordt het operatiegebied heel nauwkeurig en vergroot in beeld gebracht. Er kunnen ook nadelen zijn aan deze vorm van opereren. Voorlopig hebben de chirurgen nog niet zoveel ervaring als met operaties via een snee in de hals. In de introductieperiode van een nieuwe benaderingswijze kunnen daarom soms vaker complicaties optreden dan wanneer de chirurgen al heel ervaren zijn. Hoewel er verschillende manieren zijn om met de robot naar de schildklier toe te opereren, wordt in het Amphia voorlopig alleen geopereerd via een snee in de oksel. Deze snee kan mogelijk iets hinder geven.

Het besluit om eventueel met  behulp van de robot de schildklieroperatie uit te voeren wordt alleen maar genomen in overleg met de patiënt en altijd samen met de andere dokters van het SchildklierCentrum van het Amphia. U zult dus altijd eerst dit SchildklierCentrum moeten bezoeken voordat besloten kan worden of het verstandig is de operatie met de robot uit te voeren.